Voldria contestar aquesta pregunta d’una manera que quedes molt clar la nostra posició. No creiem que consumir la llet sense lactosa sigui més saludable, ni més digestiu ni molt més que ens alleugereixin els matins més que la llet normal. NOSALTRES no ho creiem, de veritat. De fet, jo crec que la llet sense lactosa és un producte destinat exclusivament a persones intolerants a la lactosa i aquest diagnòstic hauria de fer-lo un metge amb una prova de gasos o mitjançant una anàlisi sanguini de sobrecàrrega de lactosa o un test genètic. Per entendre el perquè és important entendre que és la lactosa, i sobretot que és la llet sense lactosa.

QUÈ ES LA LACTOSA?

El principal carbohidrat que té la llet, un 5% de la llet és lactosa. És un disacàrid, un sucre format per dos monosacàrids junts: glucosa i galactosa. El nostre organisme produeix de manera natural una encima que en diem lactasa que trenca la lactosa en les dues parts: glucosa i galactosa, fent que aquests dos sucres ja puguin ser absorbits per l’intestí. El curiós de la producció de llet sense lactosa és que se serveix d’aquest mecanisme natural per fer desaparèixer la lactosa de la llet. És a dir, que la llet sense lactosa no se li treu la lactosa, sinó que s’hi afegeix encima de lactasa.

I si nosaltres ja ho fem de manera natural, perquè hem de comprar llet sense lactosa?

Altre punt a tenir en compte i que molta gent no sap, és el fet que segueix tenint la mateixa grassa de la llet sencera.

Així doncs, si no tens intolerància o al·lèrgia a la lactosa, i t’agrada la llet, t’aconsellem que compris llet fresca de qualitat, semidesnatada si pot ser, que procedeixi de vaques que no estiguin hormonades ni medicalitzades, que s’alimenten de pastura lliurement, que procedeix de granges ecològiques.

LA LLET és un aliment natural que l’home consumeix des de l’antiguitat, tot i això, hi ha molts nutricionistes que desaconsellant el seu consum més enllà dels primers mesos de vida. A més, malgrat que és un aliment molt complet, no té fibra, ferro ni vitamina C. A persones amb malalties com artritis, pot produir inflamació. Té grasses saturades i caseïna, i pot augmentar els nivells de colesterol.

LLETS VEGETALS hi han moltes i totes molt saludables, nosaltres en la nostra cuina fem servir les següents: Ametlla molt nutritiva, té molta consistència i els seus nivells de grassa són semblants a una llet de vaca desnatada. Nivell de proteïnes molt baix i malgrat que aquest fruit aporta molt de calci, en la beguda no en te.

Avena enèrgica i relaxant. Es prepara amb flocs d’avena, oli de colza i aigua. Amb un nivell de grassa de la llet de vaca desnatada. No té calci, però té fibres, ferro i àcid fòlic.

Soja té les mateixes proteïnes que la llet de vaca, molt rica amb calç i molt menys calories que la llet sencera i una molt bona consistència.

Arròs digestiva, suau.

Avellana nutritiva i deliciosa.

Coco es prepara amb la polpa del fruit. És bastant calòrica, proteica i greixosa, però baixa amb calç. Aporta poc colesterol i és fàcil de digerir.

PERÒ PER QUÈ HEM ESCOLLIT SENSE LACTOSA?

Nosaltres tenim molts clients que han decidit fer una dieta sense lactosa, i tenim clients que són intolerants a la lactosa i molts clients que són vegans. Volem que la nostra cuina sigui apta i saludable per a TOTS, que sigui saborosa i gastronòmicament de qualitat, per aquests motiu, hem seleccionat formatges sense lactosa i la mantega l’hem elaborat amb nata sense lactosa i les nostres cremes no tenen llet i els amaniments i salses per amanides els fem amb llets vegetals. Així podem garantir que pots triar la teva dieta, tu decideixes. Si vols un got de llet, o un tallat o un cafè amb llet, també podràs triar l’opció que més t’agradi.